Absurdy nowej matury

Wszystko co chcecie wiedzieć o maturze i boicie się zapytać. Uwaga - wszelkie ogłoszenia mają trafiać do forum "Ogłoszenia" bo zostaną wykasowane

Moderator: +MOderatorzy

Absurdy nowej matury

Postprzez Wojtq » 06.04.2006 00:55

Zbierzmy tutaj wszystkie bzdury, jakie nam zaserwowali ministrowie i ich podopieczni. Wszystko, co wiąże się z Nową Maturą a nie zasługuje na miano zbyt mądrego!

+ wypracowania sa sprawdzane modelowo. co samo w sobie zaprzecza twórczemu myśleniu,

+ Limitowanie liczby słów w wypracowaniach z języków z obcych. Dodatkowy stres dla ucznia, przysparza ogromne problemy, nerwy podliczania, ograniczania i wykreślania.

+ Brak możliwości picia podczas matur. Oczywiście mamy tu na mysli Colę czy wodę. Może ktoś obawia się, zeby jakiś zdolny uczeń nie wypił wódki albo amfy?

+ Nadmiernie restrykcyjne przepisy. Patologiczna biurokracja:
- tylko czarny tusz w długopisach (zobacz Triplus na Matura.PL
- żadnych kanapek na stołach
- poważne groźby za błędy w kodzie PESEL

[/url]
Wojtq

Postprzez Gość » 06.04.2006 00:58

No i dobrze, że jest limit. Sprawdza ścisłe myślenie (na polskim też) i sprawność strukturalną i leksykalną na obcych. Wymaga przezwyciężenia okropnego nawyku uczniów, żeby lać wodę.

A ocenianie kluczme - jest bardzo dobre. Stawia na wyższość logiki, umiejętności wykorzystywania wiedzy i czytania ze zrozumieniem nad mętniactwem "indywidualizmu" i "twórczego" (czyt.ukrywającego braki) czytania banalnych tekstów. Naprawdę twórcze osoby nie mają problemu z
odczytaniem podstaw, a punkty za walory dostają za to, co rzeczywiście twórczo rozwiną. Problem nie w tym, czy stosować klucz, tylko jak zrobić dobry test z dobrym kluczem.
Gość

Postprzez Gość » 06.04.2006 00:59

Absurdem jest to, że na ustnych jest tylko 50 zestawów, już na drugi dzień wszyscy znają odpowiedzi na pamięć. Tylko skąd wziąć tych, co pójdą pierwsi? :lol:
Gość

Postprzez Gość » 08.04.2006 00:07

Ta matura cała jest absurdem!!! Polski dla umysów ścicłuch a nie prawdziwych humanistów z polotem pisarskim, matma dla cyborgów i dziobaków, historia dla błyskawicznych geniuszy, a angielski rozszerzony dla posiadających certyfikat. Bez korków ani rusz!!! durne klucze uczą schematycznego myślenia i stawiają na wykucie wiedzy z literatury (żałosne). Ciekawe ile czasu mają Ci, którzy piszą klucze na ułożenie go... warto sprawdzić jak oni poradziliby sobie w tym limicie czasu i słów jaki my mamy!!! Ustny polski to w ogóle totalny bezsens. Najlepiej zdają njasprytniejsi i najbogatsi. Ogólnie dla mnie porażka!! :twisted:
Gość

Postprzez Gość » 09.04.2006 00:07

A ocenianie kluczme - jest bardzo dobre. Stawia na wyższość logiki, umiejętności wykorzystywania wiedzy i czytania ze zrozumieniem nad mętniactwem "indywidualizmu" i "twórczego" (czyt.ukrywającego braki) czytania banalnych tekstów. Naprawdę twórcze osoby nie mają problemu z
odczytaniem podstaw, a punkty za walory dostają za to, co rzeczywiście twórczo rozwiną. Problem nie w tym, czy stosować klucz, tylko jak zrobić dobry test z dobrym kluczem.

Zabijanie indywidualizmu i twórczego czytania... faktycznie, bardzo dobre. Lepiej stworzyć społeczeństwo ludzi myślących identycznie, bo w ten sposób łatwiej je kontrolować, czyż nie? W podobny sposób działał imperializm japoński czy faszyzm...
Gość

Postprzez Radziu » 10.04.2006 14:37

No i brawo dla tego pana! Dokładnie się zgadzam, jednak w zamyśle klucz odpowiedzi miał sprawić żeby uczniowie byli oceniani po równo każdy. Jednak zabija to indywidualność tak niezbędną w pisaniu
Radziu

Postprzez Gość » 10.04.2006 15:14

Jestem tegorocznym maturzystą i nie powiem ile kasy zeżarły mi korki.... :(
Gość

absurdy matury

Postprzez behemotka » 10.04.2006 18:47

Największe absurdy są dwa:
1. ustna prezentacja z polskiego, która sie nie liczy przy przyjmowaniu na studia (ergo przygotowanie jej pożera mój cenny czas)
2. wyróżnienie dwóch poziomów na ustnej maturze z angielskiego, której również żaden uniwerek nie weźmie pod uwagę.
I dobrze - u mnie w szkole 20 pkt mógłby dostać jedynie native speaker, natomiast w innych jest to dość częste zjawisko.
Pozdrawiam!
behemotka

aBsurdy nowej matury

Postprzez moo » 12.04.2006 13:32

sory za błąd ortograficzny ale widziałam tu gorsze błędy np matura przez ó wybaczcie . maturzystką jestem dobranoc pa[/b]
moo

coś tam

Postprzez moo » 12.04.2006 13:36

przepraszam za- dobranoc ale przez mature straciłam rachube czasu to dowidzenia .Jeszcze raz sory za błędy. Monika
moo

tralalala

Postprzez moo » 12.04.2006 13:43

sama jestem absurdemnowej matury
moo

Postprzez hjkj;l » 24.04.2006 10:19

co to wogóle jest ta nowa amtura?? sprawdzanie z kluczem to absurd po na maturze musze myślec co mogli wymyśleć ci co pisali klucz a nie to co sama uważam. Po prostu żenujące
hjkj;l

ta matura to jeden wielki obłęd

Postprzez Goska19 » 25.04.2006 13:14

Na maturze próbnej z polskiego dali nam Mrożka. A co ja kurcze musze znać jego wypowiedzi ja temat jakiegoś nieznanego mi człowieka filozofa czy kogoś jeszcze innego. No bez przesady dajcie fragment jakiejś lektury. Bardziej się nam przyda niż gadanie profesora Mrożka na temat nieznanych nam ludzi. Tyle
Goska19

Matura

Postprzez x » 25.04.2006 17:42

Słyszałem że w Grajewie i w okolicznych szkołach są ujawnione pytania do matury ustnej z języków
x

Re: ta matura to jeden wielki obłęd

Postprzez Aga » 26.04.2006 18:41

Goska19 napisał(a):Na maturze próbnej z polskiego dali nam Mrożka.

Raczej Miodka:\
Aga

Następna strona

Powrót do Matura - informacje ogólne